Het afgelopen jaar is er heel wat gebeurd in De Goeie Bos. We hebben geplant, gegraven en zelfs al een heel klein beetje geoogst. In deze blog vind je een overzicht van het leven dat langzaam op onze Goeie akker terugkeert. Wij zijn er trots op!

Florerende flora

Sinds november 2020 voegen we actief nieuwe bomen en planten toe aan De Goeie Bos. Zo is ons voedselbos intussen heel wat kastanjes, kersenbomen, pawpaws en verschillende soorten notenbomen rijker. 

Stel je daar nog niet te veel bij voor; de bomen zijn allemaal pas een jaar oud. Op dit moment is er van een echt bosgevoel dus nog geen spraken. Maar hee, ook wij mensen zijn ooit klein begonnen… 

Naast bomen hebben we een aantal struiken aangeplant, zoals hazelaars, kruisbessen, kiwibessen en hulst. 

Het idee hierachter is dat we niet alleen variatie in onze oogst willen, maar ook in hoogte, zodat elke plant uiteindelijk voldoende licht krijgt. 

In volgende blogs gaan we dieper in op een aantal bijzondere plantensoorten. 

Walnoot

Fantastische fauna

Met de aanplant van bomen en planten willen we ook de terugkeer van een grote variatie aan diersoorten een duwtje in de rug geven. 

In 1 geval gaven we een extra zetje: sinds juni 2021 bewoont een heus bijenvolk De Goeie Bos. Tineke de Mug beheert het volk en houdt de dieren nauwlettend in de gaten. 

Uiteindelijk gaan de bijen ons voorzien van heel veel Goeie Honing. De eerste honing is zelfs al een feit!

De eerste Goeie Honing

Naast de bijen hopen we op de terugkeer van een aantal inheemse diersoorten. 

De kleine bodemdieren helpen we met een waar dierenhotel, dat geschikt is voor zowel insecten als kleine zoogdieren. 

Het dierenhotel

Langzaam maar zeker zien we al steeds meer sporen van verschillende diersoorten. In de rijkgevulde kruidlaag die de bodem van De Goeie Bos momenteel bedekt, vonden we al meerdere spinnensoorten en prachtige vlinders. 

De tijgerspin, de koninginnedagen en de dagpauwoog zijn intussen regelmatig geziene gasten.

Ook grotere zoogdieren vinden hun weg weer wat vaker naar ons land. De eerste reeënsporen zijn al gespot. 

Een reeënspoor in De Goeie Bos

Reeën zijn natuurlijk niet per se goed nieuws voor jonge aanplant. Toch hopen we uiteindelijk op een mooie balans tussen groot en klein wild en tussen flora en fauna. 

Waar nodig helpen we de jonge bomen met wat extra bescherming. Als ze straks wat groter zijn, hebben ze die niet meer nodig. 

Paddenpoel

Sinds kort is er ook een heuse paddenpoel in De Goeie Bos. Met deze extra waterbron hopen we ook reptielen en amfibieën een mooi onderkomen te bieden. 

De poel is nu nog wat kaal, maar over een tijdje kunnen mens en dier hier genieten van rust, de zon en een borrelplank van eigen oogst. 

De recent uitgegraven paddenpoel

Bodemleven

Ons ultieme doel is dat de Goeie Bos verandert in een veelzijdig ecosysteem dat zichzelf in balans houdt. Om dat te bereiken, hebben we in de bodem nog een slag te slaan.

Bodemleven is essentieel voor een evenwichtig ecosysteem. Het liefst zien we daarom veel wormen, kevers, pissebedden, mieren enzovoort. Maar ook bacteriën en schimmels zijn onmisbaar in dit geheel. 

Hun terugkeer zal wat tijd kosten. Ondertussen doen wij er alles aan om de omstandigheden voor deze organismen zo optimaal mogelijk te maken. 

Opbouw in fases

De Goeie Bos zal in de komende jaren steeds uitbundiger tot leven komen; zowel boven als onder de grond. Die ontwikkeling neemt tijd in beslag. 

De komende jaren blijven we actief nieuwe plantensoorten toevoegen aan ons bos. In november wacht ons bijvoorbeeld het nieuwe plantenseizoen.

Wij genieten van de prille ontwikkelingsfase van De Goeie Bos. Natuurlijk hopen we dat jij over een tijdje met ons mee kan genieten!